Kızılcahamam Turizm Rehberi

JEOPARK MÜZESİ

Hakkında

Kızılcahamam Belediyesi Jeopark Müzesi ile ilçemize gelen yerli ve yabancı turistlerin doğal kültürümüzü, mirasımızı tanımalarını ve koruma bilincine ulaşmalarını hedefliyoruz. Müzemiz sayesinde çevre konusunda daha duyarlı, bilinçli ve bilgili bir gelecek kuşak yetiştirilmesine büyük katkı sağlanacağını düşünüyoruz.

Jeoparklar, çevre bilincinin ve çevresel eğitim programlarının oluşturulması için ideal mekanlar. Diğer bütün müzeler gibi, bir öğrenme ortamı olan ve bilgiyi yeniden üreten bir alan Jeopark Müzemizde, jeo-çevreyi ve artık bugün yaşamayanların bugün yaşayanlarla etkileşimini; dijital sergilemeler, filmler, oyunlar, replikalar ve orijinal eserler ile ziyaretçilerimize anlatıyoruz. Müzemizde, jeolojik zamanın III. evresinde, yani şiddetli volkanik faaliyetlerin yaşandığı dönemde şekillenen Anadolu topraklarının 23 milyon yıl öncesine dair izlerini görüyoruz. Yani bu toprakların on milyonlarca yıl süren hikayesini anlatıyoruz. Anadolu'nun yeryüzü şekillerine, farklı canlı formlarına ve bunların yaşadığı dönüşüm ve etkileşime tanıklık ediyoruz.

Kızılcahamam jeosit duraklarımız olan Karagöl, Alicin Kanyonu, Mahkemeağcin, Bazalt fosil yatakları, Çamlıdere Jeolojik Ormanı, Güvem Beşkonak Bazalt Sütunları, Abacı peribacaları, Seyhamamı, Soğuksu Milli Parkı ve bunların yanında kaplıca merkezlerimiz ilçemiz için çok önemli değer arz etmektedir.

Sonuç olarak; Sosyal ve ekonomik refahın, huzurun ve büyümenin ön koşulu; yaşanabilir ve sürdürülebilir bir çevre oluşturmak, bunun için de insanımıza çevre bilinci aşılamak en önemli adımlardan birisi. Çevresel yönetim konusunda uzun vadeli planlamalara sahip olan belediyemiz, Jeopark Müzesi sayesinde çevre bilinci geliştirme konusunda önemli bir adım atmış bulunuyor.

Ziyaretçilerimizin, Kızılcahamam Jeopark Müzesi'ni gezdikten sonra, bir açık hava müzesi olma özelliğine sahip olan Kızılcahamam jeopark sahasının diğer istasyonlarını gezmeleri büyük önem taşıyor.

Jeolojik mirasımızın tanıtılması ve korunması anlamında önemli bir misyonun taşıyıcılığına aday olan Müzemiz, çevresinde bulunan sayısız çekim noktası ile de anlam kazanıyor. Müzemizin bölümleri ise şu şekilde;

GİRİŞ KAT

1 - ANADOLU'NUN OLUŞUM TARİHİ

2 - GALATYA VOLKANİZMASI

3 - KATASTROFİZM, GÜNCELCİLİK

4 - JEOLOJİK ZAMAN TABLOSU

5 - GÜVEM JEOLOJiK GÖLUN TABAKALARI VE YAPRAK FOSİLLER

6 - KIZILCAHAMAM VE ÇEVRESİ JEOLOJİK OLUŞUM FİLMİ

7 - TAŞLAŞMIŞ AĞAÇLARIN FOSİLLEŞME HİKAYESİ

8 - 23 MİLYON YIL ÖNCESİNİN PLATOSU: KIZILCAHAMAM

9 - SİLİSLEŞMİŞ AĞAÇ FOSİLLERİ

10 - AĞAÇLARIN YAŞI NASIL HESAPLANIR?

BİRİNCİ KAT

1 - MİLYONLARCA YIL ÖNCE GERÇEKLEŞEN DOĞA OLAYLARINDAN BİZE KALAN İZLER JEO-PARK ALANLARI

2 - VİDEO YERLEŞTİRME: KARAAKBABA, SAZAN BALIĞI VE SEKOYA AĞACI FİLM

3 - PELİTÇİK-YAHŞİHAN FOSİL ORMANI

4 - GÜVEM-BEŞKONAK JEO-GÖLLERİ

5 - BAZALT SÜTUNLARI NASIL OLUŞUR?

6 - DIATOMEA-DİATOM NEDİR?

7 - İNTERAKTİF OYUN EKRANI

8 - MAHKEMEAĞACİN

9 - KÖMÜRLEŞMİŞ VE SİLİSLEŞMİŞ AĞAÇLAR

10 - ABACI PERİBACALARI

12 - KARAGÖL

13 - ETKİNLİK ALANI

14 - MİKROSKOP

15 - KUM HAVUZU